Presidential Trivia

Thought this little trivia quiz the kids and I made up a few years ago was worth a re-post today on President’s Day…..just for fun and a little perspective.  Enjoy!


1. In American History, only four presidents have been elected while they were serving as vice president. Can you name them?

The Answer: John Adams, Thomas Jefferson, Martin Van Buren and George H.W. Bush.  Note:  The Senator’s son informed me that Harry Truman was actually serving as Vice President when he succeeded FDR who died less than three months into his fourth term. Cool.

2. Which President served non-consecutive terms?

The Answer:  Grover Cleveland was elected in 1884 and 1892, but was beaten by Benjamin Harrison in 1888. Clearly, an interesting time in our history!

3. Which President was the “Bachelor President”?

The Answer: James Buchanan. Alone among American presidents, he never married. Hmmm, not gonna go there, but here is a portrait of our 15th President.  You decide. He was also expelled from college so I’m thinking there’s a good story here.


4. How many presidents were sons of presidents?

The Answer:  Two.  John Quincy Adams and George W. Bush

5. Why was the White House painted white?

The Answer: The president’s house was painted white to cover the scorch marks left by its burning in 1814 by British troops.

6. Who was the only president who had been Speaker of the House of Representatives?

The Answer: The 11th president, James K. Polk

7. How many served both as Secretary of State and president?

The Answer: There were six: Thomas Jefferson, James Madison, James Monroe, John Quincy Adams, Martin Van Buren and James Buchanan. Obviously, in our early history, this cabinet post was considered a stepping stone to the presidency.

8. Who was the first president to travel outside the continental United States while in office?

The Answer: Woodrow Wilson became the first globe-trotting chief executive when he led the American delegation to the Paris Peace Conference in 1919.

9. Who was the youngest man to become president?

The Answer: Theodore Roosevelt was 42 when he assumed the presidency after McKinley’s assassination in 1901.

10. Five presidents in our history were never elected president. Which presidents achieved the presidency only by succession?

The Answer: John Tyler, Millard Fillmore, Andrew Johnson, Chester Arthur and Gerald Ford.

 
Oh – extra credit if you can name the president in the photo up top…..

Kid in a Candy Store

So, this past week I spent a few days roaming around my old stomping grounds and feeling a little nostalgic. Weepy. Patriotic. And, tired. So, very tired! I never sleep well in that town because I feel like I will be missing something. I know, call me crazy. But, I love, love love our nation’s Capitol city.

I went out there for a finance meeting for a national board that I sit on, a wonderful organization, really. However, it coincided with the swearing-in of Oklahoma’s newest Congressman so I was able to hit the Hill running.

It has been a long time since I walked around Capitol Hill, most notably the House side. Like a few years ago when the Senator and I had the children there and toured them around the National Mall. I forced them to walk from the WWII Memorial up the Hill to the House side and then across the Capitol over to the Senate side. They refer to this trek as their own personal Bataan Death March and I still don’t get that. I suppose I got all caught up in the magnificent surroundings packed chalk full of history and lost myself. They didn’t think it was funny. Especially in the heat of the summer. My first clue should have been when they asked to stop and play in the sprinkler system in front of the Library of Congress. Nice, huh!

Anyway, I pulled the same stunt Tuesday afternoon. After the ceremonial swearing-in of my Congressman (and a photo-op in front of the Speaker’s Office) I thought it would be fun to hop over to the Senate side to reminisce for a moment. And, it was, albeit the new blisters on the back of my heels but that didn’t’ keep me from enjoying every moment of my walk. I waved to the Capitol Hill Police on every corner and smiled like a happy tourist after each photo I took. I love this country and its rich history. I love this town. I felt like a kid in a candy store, at home and completely satisfied.

SW